Make your own free website on Tripod.com
Terug naar Mali
Home | Over Mali | Foto's | Malibas blues | Contact | Demba's corner | Senou's coole hoek
Over Mali

Het land van Tombouctou

Mali is een groot (37 keer Nederland) vlindervormig land midden in de Sahel. Voor ongeveer tweederde bestaat het uit woestijn; het zuiden bestaat uit savanne. Het is dan ook vooral het zuiden dat bewoond is.
 
Het land heeft momenteel bijna 13 miljoen inwoners. Dat lijkt weinig, maar het aantal is explosief toegenomen: in 1992 waren het er nog maar 9 miljoen!
 
Mali wordt bevolkt door diverse ethnische groepen, waarvan het merendeel gerekend wordt tot de Mandé (Bambara, Malinké, Peulh, Senufo, Bozo, Dogon, Kakolo, Sonraï, etc.). Deze Mandévolken hebben veel gemeenschappelijke kenmerken op het gebied van taal, cultuur en sociale organisatie en zij traceren allen hun geschiedenis naar Sundiata Keita, de koning en stichter van het 13e eeuwse Mandérijk.
 
De vreemde rechte grenzen van Mali zijn het resultaat van zo'n 70 jaar Franse koloniale overheersing. Het Mandégebied strekt veel verder dan Mali en tegelijkertijd herbergt Mali ook groepen die daarbuiten vallen (met name de Touareg, de "blauwe" nomaden van het noorden).
 
De hoofdstad van Mali is Bamako, een stad met ongeveer een miljoen inwoners. Andere grote steden zijn Segou (bekend van de boeken van Maryse Condé), Mopti, Djenné (beroemd vanwege de grote lemen moskée; tegenwoordig werelderfgoed op de lijst van UNESCO), Sikasso, Kayes en niet te vergeten het legendarische Tombouctou.

Meer informatie over de geschiedenis, cultuur, economie en dergelijke is te vinden op de web site van het Ministerie van Buitenlandse zaken.

Leuk om te weten

Moussa's broer, Senou Fofana maakt prachtige schilderijen volgens de Malinese bogolan techniek. Zie hier zijn site.

mangoboom.jpg
Mangoboom in Sefeto met daaronder de palaverbanken van de oudere mannen

visschoonmaken.jpg
Vis schoonmaken op een erf in Bamako

Euro/CFA converter

Klik hier om euro's om te rekenen naar de Franc CFA of omgekeerd